En iyi arkadaşınla işler kötüye gidiyor ve onu kaybetmek üzeresin. Arkadaşlar arasında olur böyle şeyler. İşte burada onu nasıl geri kazanabileceğini bulabilirsin.
Eğer seni sürekli destekleyen, cesaretlendiren, dinleyen, anlayan, koruyan ve seni güldüren gerçek bir arkadaşa sahip olacak kadar şanslıysan, bu özel bağı korumak için elinden gelenin en iyisini yap. İşte burada 6 adımda arkadaşlığını korumanın yollarını bulabilirsin.
1. Varsayımlarda bulunmaktan vazgeç
Bazı durumlarda arkadaşlığınızın farklılaşmaya başladığını hissettiğin zaman, arkadaşının kişiliğinin değiştiğini düşünebilirsin. Fakat belki de seninle paylaşamadığı başka bir şeye üzülmüş olabileceğini de düşünmekte fayda var. Arkadaşlar arasındaki ilişkinin değiştiğini düşünürken, varsayımlarda bulunmak yerine, gerçeği anlamak için bir harekette bulun ve onunla sohbet etmeye çalış.
2. Sorunu birebir konuşarak halletmeye çalış
Çoğu durumda, arkadaşını geri kazanmak için yapabileceğin şey, her zaman en iyi yaptığın şeyi yapmaktır: Konuş onunla. Bütün anlamlı ya da güzel şeyler ancak yüz yüze konuşarak olur. Herkesin bildiği gibi mesajla, e-postayla, anlık ileti (whatsapp,viber gibi) ya da sosyal medya siteleri ile sohbet etmek gerçekten çok zor. Böyle yaparsan, arkadaşınla empati kurabilmek için göz kontağı kuramaz ya da vücut dilini anlayamazsın. Birlikte yalnız kalana kadar bekle ve endişelerini sakin bir şekilde nedenleriyle birlikte açıklayarak konuş.
3. Endişelerini paylaş
Yavaş ve dikkatli bir şekilde sohbete başla. Aklında bazı şeyler olduğunu ve daha iyi arkadaş olabilmek için onunla bunları paylaşmak istediğini söyle. Sonra bir şekilde, sakin bir tonla arkadaşlığınızın durumu ile ilgili endişelerini açıkla. Eğer onun yaptığı ya da seni üzen bir şey varsa onunla paylaş. Eğer bunu duyduğunda şaşırırsa, seni isteyerek kırmadığını bildiğini söyle.
4. Konuşması i̇çin zaman tanı
Sonra, acele etmeden ve konuşmasını kesmeden onu dinle. Bu konuşma, onun için sürpriz olabilir. Bu sebeple, sorularına tam anlamıyla cevap verebilmesi için ona zaman ver. Sana cevap verdiği zaman, bütün dikkatinle onu dinle. Yalnız dinlerken onu sözlerinin arkasında yatan iki duyguyu unutma: Pişmanlık ve saygı. Bunları duyduğun anda, onun bakış açısını da kabul et.
5. Karşılıklı anlaşın
Eğer aynı şekilde düşünmüyorsanız, neden üzgün olduğunu anlayıp anlamadığını ona sor. Anlayamayabilir, bu nedenle bir daha açıklamak zorunda kalabilirsin. Sen de onun düşüncelerini anladığından emin ol. Eğer hala aynı düşüncede değilseniz, şimdi uzlaşma zamanı. Belki anlaşacaksınız belki fikir ayrılığına düşeceksiniz. Her ne kadar birçok şey anlaşamamanıza neden olsa da, bu tür şeyler çok nadiren arkadaşlığınızın bozulmasına neden olur. Ancak birçok ortak özelliğiniz olduğunu ve arkadaş kalabileceğinizi düşünerek bunu kutlayabilirsiniz.
6. Sonraki adımları planla
Arkadaşlığınız buradan nereye gidecek? Bu ikinizin karar verebileceği bir şey. Belki de bu konuşma, her ikinizin de sorunları açıklığa kavuşturmakta ihtiyacınız olan tek şeydi. Ya da doğal olarak birbirinizden yavaş yavaş ayrı düştüğünüzün farkına varabilirsin. Arkadaşlığınız, birlikte daha az zaman geçirdiğiniz ve daha az şey paylaştığınız farklı bir yöne doğru evrilebilir.
Belki de bu geçici ayrılık her ikinizin de sakinleşmesini ve yaşadığınız bu sorunlara bir bütün olarak bakmanızı sağlayabilir. Diğer arkadaşlarınızla zaman geçirmek, eski arkadaşlıklarının değerini anlamanı sağlayacaktır! Arkadaşlar arasındaki ilişkiler ne kadar iyi olursa, sen de o kadar mutlu olursun.
Bu adımları denedin mi? Bize işe yarayıp yaramadıklarını anlat!
Anlaşamadığın arkadaşların mı var? Bir arkadaşlık nasıl bitirilir merak ediyorsan, yazımızda keşfet!