Dövme yaptırmak, kişiliğini yaratıcı ve sanatsal bir şekilde ifade etmenin yolu olabilir. Sadece, işin ciddiyetinin farkında ol!
Dövme yaptırmak senin için vücudunu yaratıcı bir ifade aracı olarak kullanmak olabilir. Veya dövmenin vücuda hakaret etmek olduğunu düşünebilirsin. Dövmeyi, bireyselliğini özgürce dışa vurmanın en eşsiz yolu olarak görebilirsin. Ya da belki sadece akran baskısı altında olduğuna dair bariz bir işarettir. Sebep ne olursa olsun, dövme sanatı giderek popülerleşiyor! Bu sanatla ilgili sana birkaç bilgi vermek boynumuzun borcu.
Dövme tam olarak nasıl yapılır?
Dövme yapımında, derinin altına mürekkep işlemeye yarayan, titreşimli bir iğne kullanılır. Dövme tabancası – elektrikle çalışan iğne uçlarından oluşan – mürekkebi cildin orta tabakası olan dermise işler. İğne vuruşu dakikada 3.000’e kadar çıkabilir. Dermis, damarlardan, kıllardan, sinir hücrelerinden, ter bezlerinden ve deriyi güçlendiren kolajen adındaki protein liflerinden oluşur. Bu hücreler kalıcıdır ve tıpkı dövme gibi bedenden atılmazlar.
Peki sonra ne olur?
Dövme mürekkebi ya da pigment, ilk önce katı toz formundadır. Dövme sanatçısı, küçük renk tozlarını bir sıvıyla karıştırır. İğneleri bu karışıma batırdıktan sonra dövme tabancasını derinin üzerinde gezdirir. Tabancadaki iğneler derinin içine girip çıktıkça, dermise, küçük pigment parçaları sıkmaya başlar.
Dövme yaptırmayı düşünüyorsan nelere dikkat etmelisin?
İlk önce, gittiğin dövme salonu temiz bir yere benzemiyorsa hemen oradan uzaklaş. Bit pazarlarında ya da sokaktaki tezgahlarda dövme yapan amatör dövmecilerden uzak dur. Kullanılacak iğnelerin paketli olarak gelmelerine ve senin gözünün önünde açılmalarına dikkat et. Ayrıca potalar da (boya kapları) yeni olmalıdır. Dövme sanatçısı lateks eldiven kullanmalıdır.
Ne gibi bir terslik çıkabilir?
Peki şimdi asıl meseleye geldik — aynı zamanda ailenin dövmeye karşı çıkabilecek olmasının nedenlerine. Bu ürkütücü listeyi senin gözünü korkutmak için hazırlamadık; sadece dövme yaptırmakla ilgili bilmediğin hiçbir şey kalmasın istedik:
Eğer dövme sanatçısı iğneyi fazla bastırırsa, iğne deri altındaki yağ hücrelerini veya kasları delebilir. Bu da yara oluşmasına veya aşırı kanamaya yol açabilir. Eğer boya yağ hücresine yayılırsa, o bölgede kalıcı olarak sanki bir morluk oluşmuş gibi görünebilir.
Eğer kullanılan otoklav — kan yoluyla bulaşan Hepatit B, HIV ve benzer virüsleri öldürmeye yarayan basınçlı dezenfekte makinesi— iyi durumda değilse, kan yoluyla bulaşan bu virüslere maruz kalma riskine girersin.
Bazı insanlar, dövme boyasına alerjik reaksiyon gösterirler. Bu da tahrişe sebep olur. Tahriş olan bölgenin cerrahi yollarla deriden temizlenmesi gerekebilir.
Dövmenin boyutuna ve boya rengine bağlı olarak (siyah boyayı silmek yeşilden daha kolaydır), lazerle birkaç seansta dövme sildirilebilir. Dövme sildirme işlemi pahalı bir işlemdir. O nedenle dövme yaptırmak önemli bir karardır. Bunu çok iyi düşünmen gerek!
Dövme yaptırmayı düşünüyor musun?
Kendi stilini kendin yarat! Nasıl mı? Bu yazımızı oku…